Hőszigetelés

Az épületek külső hőszigetelése ún. többszörös hasznú intézkedés, ami egyszerűbben azt jelenti, hogy több legyet ütünk egy csapásra. Vagyis azzal, hogy a hőszigetelés miatt az épületből kevesebb hő távozik, nemcsak fűtésszámla költsége csökken, hanem egyéb költségek is csökkenhetnek és új lehetőségek is megnyílnak.

Legfontosabb járulékos előnyök és lehetőségek

A hőszigetelés járulékos hatására kisebb teljesítményű kazánra (Pl. 20 kW-os kazán megfelel a 40 kW-os helyett) és kisebb tüzelőanyag „raktárra” lesz szükség. Fafűtés, faapríték tüzelés esetén lényeges különbség van a tüzelőanyag helyigénye a tároló költsége, és kazán méreteiben. Egy családi háznál fafűtésnél 5-10 m2 helyigény különbség is lehet szigetelés előtt és után. Fűtési hőtárolóból (puffertartály) is kisebb elegendő lehet.
Ha jelentős felújítás előtt állunk hőszigetelés után választható megoldás lehet a padlófűtés, mert a lecsökkent hő energia igényt egy-egy szobában már a padlófűtés is tudja biztosítani. De radiátorból is kisebb méretű (olykor a fele) is elég hőszigetelés után.
A hőszigetelés hatására külső falakat melegebbnek érezzük, vagyis javul a hőérzet, ugyan olyan komfortérzethez kisebb hőmérséklet is megteszi. Azaz ha eddig 24°C fűtöttük a szobát egy masszív külső hőszigetelés után ~22 °C-ban (szaknyelven operatív hőmérséklet) is ugyan olyan jól érezzük magunkat. Természetesen a huzatos nyílászárók cseréjét a szigetelés önmagában nem tudja pótolni. Minden °C fűtési szobahőmérséklet csökkentés ~ 7%-os éves energiamegtakarítást jelent.
Megnyílnak a megújuló energia hasznosításának lehetőségei pl.: hőszivattyús fűtés akár napelemmel kiegészítve. Mivel a hőszigetelés hatására kevesebb energiát kell az épületbe juttatni egy évben a tetőnkön elférő napelem egy éven át már biztosíthat annyi energiát, ami egy hőszivattyúval együtt képes ellátni az éves fűtési energiaigényt.

Felújítani egyben előnyösebb, mint külön-külön

Általában igaz, hogy a külső hőszigetelés és a nyílászáró csere egyidejű elvégzésével kihasználhatók az egymást erősítő előnyök. A szigetelés valamelyest rátakarhat a nyílászáró külső peremére ezzel csökkentve vagy akár megszüntetve az ablakkereteken jelentkező fokozott hőelvezetést, vagyis az ún. hőhidasságot. Hasonlóan az egyidejűleg leszigetelt lehetőleg folytonos, egybefüggő tetőtér és oldalfal szigetelés jobb eredményt ad, mint a külön-külön elvégzett műveletek, mert ahol a szigetelés megszakad olyan, mint az oldalán egérrágta zsák nemcsak a lyuknál lévő termény folyik ki. Megszakított hőszigeteléssel nemcsak a nem szigetelt felületet veszítjük el a falból, hanem a szigetelt rész egy része alól is kijut a hő, azaz a falszerkezet hőhidas lesz. A hő a kisebb ellenállás felé szökik.

Penészesedés és hőhidasság

Ahol egy falban jobb hővezetésű anyagok vannak beépítve, mint a téglaszerkezet pl. ablak feletti beton áthidaló ott gyakran penészesedés alakul ki a kicsapódó pára miatt. Mivel a pára biztosítja a penészgomba számára életadó vizet. A sarkokban is pára lecsapódás, miatt alakul ki a penész, hiszen a sarkok jobban áthűlnek kívülről, mint az egyenes falszakaszok. A külső hőszigetelés jelentősen lecsökkentheti a falak áthűlését és így a penészesedést kiváltó páralecsapódást is megszüntetheti. Azonban a szellőztetéssel az épület használatból adódó párát ezután is el kell vezetni.

Partnereink

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez