Egyéb kiegészítő termékek

Hőszigetelésen alkalmazott rögzítő elemek hatása

A hőszigetelés folytonosságát megtörő anyagok (dűbelek, ereszcső tartók, árnyékoló konzolok stb.) kis túlzással olyanok, mint egy matracon lévő lyuk. Először nem értjük, miért ereszt, aztán rájövünk, hogy van valahol egy pici lyuk, amin megszökik a levegő, esetünkben pedig a hő. A hőszigetelést rögzítő elemek minősége, pl. a szigetelés rögzítésért felelős dűbelek közti különbség úgy jelentkezik, mintha ugyan olyan hőszigetelő anyagból ~2cm-el vastagabbat tettünk volna a falra. Vagyis egy átlagos és egy jó dűbel között (Pl. EJOT H1 eco) hasonló egységár mellett ~2cm-el több szigetelő anyagot kapunk. Ez a hatás a 15–20 cm vastag szigeteléseknél fokozottan jelentkezik, hiszen egyre nagyobb különbség adódik a szigetelés és a dűbel hővezető képessége között, a hő a kisebb ellenállás, ebben az esetben a dűbel felé keresi az utat. A dűbeleket és egyéb tartó elemeket az ún. „pontszerű hőhíd-veszteségi tényező” (χ) alapján hasonlíthatjuk össze egymással, minél kisebb ez az érték annál jobb. A korszerű dűbelek értéke 0,001 W/K (Watt per Kelvin) is lehet.
Amennyiben szeretnénk a falszigetesből a legjobb eredményt kihozni érdemes odafigyelni pl. az eresztartók falhoz való rögzítésére is, hiszen a hagyományosan a falba vert 8-10 mm vastag acél tüskék igazi „széles” hőhídként vezetik el a hőt a szigetelés alól.
Erre is van megoldás, olyan tartóelem, ami megszakítja a tartó acél folytonosságát a falig úgy, hogy a tartó szilárdsága megmarad. Ilyen elem pl. Fisher thermax.
Még inkább fontos erre a hatásra figyelni, ha a kívülről leszigetelt fal ablaka vagy erkélyajtója feletti áthidalóra szeretnénk rögzíteni árnyékolót. Hiszen itt a gyakran jó hővezető beton áthidalót kötjük össze „széles” hőhíddal a külső térrel, ami akár penészesedéshez is vezethet az ablak feletti belső falon a hőhídaknál leírt hatás miatt. Ilyen esetben a külső szigetelésbe utólag is beépíthetünk olyan tömör, de jó hőszigetelő anyagot, ami elbírja a nehéz terhet, de nem okoz jelentős hőhídat. Ilyen elemek készen is kaphatók, illetve a Purenit nevű anyag is alkalmas lehet erre a célra.

Partnereink

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez